YERLİ MALI HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında bütün okullarda kutlanan belirli gün ve haftalardandır. I. Dünya Savaşı sonrası ekonomik bunalımlar yaşanmıştır. Ülkemizde üretilmeyen ürünleri farklı ülkelerden satın aldığımız için oluşan para akışının yönünü değiştirmek için toplumsal tutum ve bilinç oluşturma çabası içine girilmiştir.
İzmir İkdisat Kongresinde Atatürk tarafından yerli malların üretilmesi ve kullandırılmasının teşvik edilmesi vurgulanmıştır. İsmet İnönü 1929 da TBMM’de konuşmasında yerli malı kullanımı ve tutumlu olma konularına değinmiştir.
1946 da Yerli Malı Haftası kutlanmaya başlanmıştır. 1983 yılında Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak ismi değiştirilmiştir.
Bir ürünün yerli malı olduğunun ölçütü yerli katkı oranının en az % 51 olmasıdır.
Yerli üretim etiketi ise ülkemizde bir tesiste yarı mamul ürünlerin mamul hale getirilmesi sonucu yapılan etikettir.
Yerli malı ürün ayırt edilirken barkod numaraları 868-869 ile başlayan firma etiket numaralarının yerli malı olduğu da anlaşılabiliyor.
Yine başka bir örnek 729 ile başlayanlar İsrail, 870-879 arası ise Hollanda üretimi ürünlerdir.
Her ne olursa olsun. Ülkemizde katma değeri düşük ürünler üretilir iken katma değeri yüksek ürünler farklı ülkelerden ithal ediliyor. En azından Yerli Malı veya Yerli Üretim teşvik edilerek ülkemizin kaynaklarının ülke içinde kalması sağlanmalıdır.
‘’Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı’’